Sluit venster [ X ]   

Dr. Van Bladel

"Men moet eerst heel wat brillen afzetten
om met eigen ogen te kunnen zien."

Zien zonder bril

Laser

De Belgian Excimer Laser Society (BELS), waarvan Dr. Van Bladel bestuurslid is, werd begin 1992 gesticht en was toen de eerste oogartsengroepering die zich ging bezighouden met het gebruik van de excimer-laser voor refractiechirurgie. Onze groepering heeft zich altijd ingezet om de nieuwste en meest geavanceerde technieken aan onze patiënten te kunnen aanbieden. We werken dan ook steeds met lasers van de laatste generatie. De technieken die Dr. Van Bladel u kan aanbieden:

PRK/LASEK/EPILASIK
Bij deze technieken wordt de vorm van het oppervlak van het hoornvlies gecorrigeerd door een dun weefsellaagje te verdampen met de excimer-laser. Bij de PRK techniek wordt eerst het oppervlakkige huidlaagje van het hoornvlies weggenomen. Bij de LASEK techniek wordt dit laagje handmatig losgemaakt, opzijgerold en na de behandeling teruggeplaatst. Bij de EPILASIK techniek wordt voor het losmaken van het oppervlakkige huidlaagje een speciaal daarvoor ontworpen instrument gebruikt. Het voordeel van deze technieken is de veiligheid en de mogelijkheid om ook mensen met een wat dunner hoornvlies te helpen. De nadelen zijn de soms hevige pijn tot enkele dagen na de behandeling, de trage genezing en het soms lichtjes verdwijnen van het resultaat.

FEMTOLASIK
Dit is de verbeterde versie van de klassieke Lasik techniek die de voordelen van het comfort van de Lasikmethode combineert met de veiligheid van de oppervlakkige technieken. Bij deze techniek wordt de laserbehandeling niet aan de oppervlakte uitgevoerd maar na het maken van een flap in het hoornvlies. De behandeling wordt volledig computergestuurd en strikt met de laser uitgevoerd, er komt nergens een mes aan te pas. Na het maken van het flapje met de Femtolaser wordt de correctie van het oogoppervlak onder dat flapje met de excimerlaser uitgevoerd waarna het flapje wordt teruggelegd. Dit flapje kan, in tegenstelling tot het flapje dat bij een klassieke Lasik wordt gemaakt, niet verschuiven. Het voordeel van deze techniek is het quasi volledig ontbreken van pijn en de snelle genezing. Een nadeel is dat het gebruik van twee lasers nu eenmaal duurder is dan één laser. Ook klagen sommige patiënten na de behandeling soms van droge ogen omdat er bij het maken van de flap wat zenuwuiteinden worden doorgesneden.

ReLEx SMILE
Dr. Van Bladel is één van de drie eerste oogchirurgen die deze revolutionaire techniek in de Benelux hebben kunnen introduceren in 2012.

Stap 1: In één enkele keer maakt de femtolaser een kleine lens en een kleine zijdelingse opening ( minder dan 4 mm) in het hoornvlies.
stap 1

Stap 2: Deze kleine lens wordt manueel door de kleine zijdelingse opening weggenomen.
stap 1

Stap 3: Door het lensje te verwijderen veranderd de vorm van het hoornvlies dusdanig dat de gewenste aanpassing bereikt wordt.
stap 1

De voordelen van SMILE:

Deze techniek heeft alle voordelen van de voorgaande technieken zonder de meeste nadelen. Er is geen pijn, er worden geen zenuwuiteinden doorgesneden, de genezing is snel en de procedure is zeer nauwkeurig omdat de femto-laser niet wordt beïnvloed door omgevingsfactoren.

Lensimplantatie
Bij te corrigeren afwijkingen die buiten het bereik van de excimer-laser vallen kan een lensimplantatie soms een oplossing bieden.

De “Clear Lens" extractie
Bij deze techniek wordt de eigen ooglens operatief verwijderd en vervangen door een kunstlens met aangepaste sterkte. Eventueel resterende kleine afwijkingen kunnen naderhand nog met de excimerlaser gecorrigeerd worden. De techniek is in essentie dezelfde als die van de cataractextractie met dezelfde (beperkte) risico’s.

De “Phakic Implant”
Hier wordt de correctie bekomen door een kunstlens in het oog te plaatsen voor de eigen ooglens. Het grote voordeel van deze techniek is dat de geplaatste lens kan vervangen of verwijderd worden.

Ver èn dichtbij kunnen zien
Na een klassieke cataractingreep kan men terug scherp zien maar wel enkel op een van te voren afgesproken afstand. De ogen bijstellen zoals jonge mensen (<50 jaar) dat kunnen is niet mogelijk. Recent zijn er implantlenzen op de markt gekomen die het toch mogelijk maken èn ver èn dichtbij scherp te kunnen zien zonder bril. Indien u opteert voor deze nieuwste technologie moet u wel zelf de implantlenzen betalen. De ziekteverzekering neemt die nog niet op zich.

De hierboven beschreven technieken hebben allemaal hun eigen indicaties. Pas na een grondig oogonderzoek kan Dr. van Bladel bepalen welke techniek voor u het beste geschikt is.